fbpx
BlogTips & TricksHoe studeer je efficiënter? Handige tips & tricks

Hoe studeer je efficiënter? Handige tips & tricks

smiling woman writing in planner 2021 08 28 14 52 07 utc 1

Word je soms ontmoedigd door de hoeveelheid leerstof waar je nog helemaal door moet? Dat gevoel kennen we maar al te goed! Daarom geven wij je hier enkele handige tips mee zodat jij vanaf nu je studietijd nog efficiënter kan inzetten! 

Vergeten én herinneren

Om te kunnen memoriseren, moet je eerst kunnen vergeten. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is heel logisch: wanneer je aan een stukje leerstof herinnerd wordt wat een tijd geleden is, moet je heel actief gaan graven. Wel, het is dat graven dat ervoor zorgt dat je connecties tussen je hersencellen legt. Met als gevolg een betere memorisatie van waar je naar hebt moeten graven.

Blijven prikkelen door afwisseling

Wanneer je studeert, maak je best gemakkelijke en moeilijke oefeningen door elkaar. Door die afwisseling krijg je een constante prikkeling om na te denken over wat je leert. Op deze manier vermijd je studeren op automatische piloot, wat zorgt dat je inzicht mindert. 

Focus daarom op zowel de uitdagende, als de gemakkelijke oefeningen in je boek!

2x herhalen is zilver, 3x herhalen is goud

De vergeetcurve van Ebbinghaus geeft heel simpel weer dat herhaling ervoor zorgt dat je minder snel nieuwe leerstof vergeet. Nieuwe leerstof die je slechts 2x herhaalt, ben je voor 40% vergeten na 1 dag. Wanneer je 3x herhaalt, onthoud je gemakkelijk 90% voor meer dan 4 dagen! 

Natuurlijk is het ook van belang welke soort leerstof je leert, hoe moe je bent, hoe belangrijk je de info vindt en op welke manieren je de leerstof studeert.

Vergeeetcurve van Ebbinghaus

Inzetten op zien & horen

Even verder ingaan op de vorige tip: het onthoudproces staat of kraakt door de manieren waarop je leerstof in je hoofd steekt. Je leest het goed: er zijn dus meerdere manieren tegelijk die je moet gebruiken om optimaal te kunnen studeren. Denk hierbij aan de auditieve en visuele manier. Dit zijn de 2 manieren waarop ons geheugencentrum werkt.

De auditieve manier gebruik je vaak als eerste introductie bij nieuwe leerstof: je stelt wat vragen, je praat met iemand over een topic of je hoort het in de klas voor het eerst. Daarna ga je visueel te werk, waarbij je schema’s opstelt, een proces tekent of een structuur aanbrengt in een lange blok tekst. 

Door daarna te praten, overleggen, vragen op te lossen, enz., ga je de combinatie van auditief en visueel blijvend toepassen. Zo komt je leerstof op 2 manieren binnen en onthoud je veel meer.

Begin op tijd met studeren

Als je 3x moet herhalen om effectief leerstof vast te houden, kan je niet anders dan op tijd beginnen. Spreiden over de tijd geeft jouw brein ook de ruimte om herhaling te kunnen toepassen én voldoende rust te nemen.

Je activeert je kortetermijngeheugen namelijk constant: dat bord spaghetti voor je neus, een wandelaar passeren op straat, een afspraak bij de dokter, enz. Je bent voortdurend korte acties aan het doen die in je kortetermijngeheugen opgeslagen worden.

Gelukkig hoef je al die kleine dingen niet te onthouden. Je kortetermijngeheugen wist constant onbelangrijke dingen, aangezien het maar 7 dingen tegelijk kan onthouden.

Als je dan probeert om een toets nog snel voor morgen te studeren, valt die leerstof dus ook op de kleine capaciteit van die drive.

Leer jezelf plannen

Jup, je hebt deze leuze vast al wel vaker gehoord. Maar wat als ik je nu zeg dat de voorgaande tips enkel kunnen werken wanneer je een goede planning onderhoudt? Dan kan je toch niet anders dan nog eens een goede planningsstrategie uit te proberen? Ik help je even, want plannen is erg moeilijk! 

Wist je dat slechts 20% van de bevolking effectief een planning kan onderhouden? Je bent dus niet in de minderheid als je dat gevoel hebt. Maar wat je niet kan, dat kan je leren!

Leer jezelf plannen

Plannen bestaat eerst en vooral uit zoeken wat er voor jou werkt. Een planning op papier, Google-agenda, Trello, katten- & hondenkalenders of wat dan ook. Daarna start je met je indeling voor de komende twee weken. Neem hierbij alles op in je planning, dus niet alleen je schoolwerk, maar ook je afspraken met vrienden en het bezoekje aan je oma. 

Probeer in die planning dus een afwisseling te brengen tussen leuke en minder leuke dingen. Daarna ga je aan het eind van de dag evalueren hoe die planning gegaan is en herhaal je deze evaluatie elke dag opnieuw. 

Leer uit je zelfreflectie: wanneer kan ik opmerken dat sommige dingen op de planning niet goed gelukt zijn? Zie ik een trend? Zijn er momenten dat ik meer of minder productief ben? Op deze manier kan je gemakkelijk zien hoe een planning voor jou werkt en enkel zo leer jij jezelf plannen! Niet die zoveelste blog met ‘10 tips om te leren plannen’ ;).  

Besluit

Door goed te leren plannen en op een efficiënte manier te studeren, kan je die hoeveelheid informatie vanaf nu zonder probleem aan. Heb je graag toch hulp bij het verwerken van alle leerstof? Stuur ons dan gerust een bericht, wij helpen je graag verder! 

Meer tips & tricks?
Check deze dan zeker eens:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Open chat
1
💬 Kan ik je helpen?
Hey, kan ik je helpen met een vraag? 👍🏻