fbpx
BlogTips & TricksTips om je uitstelgedrag aan te pakken

Tips om je uitstelgedrag aan te pakken

focused teenage girl taking notes and studying at desk

Planningen die in het honderd lopen, een reeks van teleurstellingen of uitspraken zoals: “Dat doe ik straks wel” of “Nu even niet”. Het zijn herkenbare zaken voor mensen die uitstelgedrag vertonen.

Geregeld gaat uitstelgedrag dan ook gepaard met veel stress. Het gevolg daarvan uit zich vaak in slechte punten en radeloze ouders. Uiteindelijk wordt er een vicieuze cirkel gecreëerd waarin iedereen gefrustreerd is.

Wat is uitstelgedrag eigenlijk? 

Uitstelgedrag is het uitstellen van taken die je zou willen of zou moeten doen.

Je weet dat het uitstellen ervan je stress gaat bezorgen of je een slecht resultaat zal opleveren. Het uitstellen levert je dus op geen enkele manier een positieve bijdrage. 

Vaak is uitstelgedrag gekoppeld aan angstgevoelens zoals beoordelingsangst, beter gekend als perfectionisme. Mensen die perfectionistisch te werk gaan, leggen de lat vaak te hoog waardoor ze nooit de taak afgewerkt kunnen krijgen op de manier die zij voor ogen hebben. Dit werkt erg hard in op het uitstelgedrag omdat je dus niet zou willen beginnen aan een taak die nooit af lijkt te raken.

Daarnaast kan uitstelgedrag ook verbonden zijn aan het gewoonweg geen zin hebben in het uitvoeren van de taak. Je ziet het nut er niet van in of je hebt wel leukere dingen te doen. 

Dit is gedrag dat neigt naar het enkel willen behalen van “quick wins”. Je krijgt op korte termijn wat voldoening uit de leuke dingen, maar op de achtergrond blijft die to-dolijst zeuren, met frustratie tot gevolg.

Hoe pak je uitstelgedrag concreet aan? 

Het probleem kan vaak al aangepakt worden op kleine schaal: vind je motivatie. Lijkt de taak niet leuk? Maak ze dan leuk! Lijkt de taak te groot? Maak ze dan kleiner! 

Hieronder geven we je alvast vier tips mee om je uitstelgedrag concreet aan te pakken:

#1 Maak een goede planning op

Met een goede planning breek je de taak op in kleinere stukken. Daardoor wordt de taak haalbaarder en zal je jezelf beter kunnen motiveren om eraan te beginnen. 

Maak een goede planning op om uitstelgedrag te vermijden

#2 Vind je meest productieve momenten in de dag & de week

Werk met een planning waar je in opneemt wanneer jouw meest en minder productieve momenten plaatsvinden. Je gaat sneller geneigd zijn om een minder leuke taak te verwerken op een moment dat je vol energie zit, dan wanneer je afgepeigerd bent. 

Die moeilijke toets van wiskunde voorbereiden zal veel vlotter gaan op zaterdagvoormiddag na een goede nachtrust, dan op vrijdagavond na een voetbaltraining.  

#3 Wissel af met leuke momenten

Je hersenen zijn constant op zoek naar voldoening. Geef ze dat ook! 

Wanneer je een taak opsplitst in een concrete planning die je dan afwisselt met de nodige ontspanning, ga je energie krijgen uit zowel het afwerken van de taak als het bezig zijn met leuke dingen. Je voedt je motivatie op deze manier om de taak af te werken en dan lijk je ze in no-time gedaan te krijgen.

#4 Verzadig je brein niet te veel

Onze hersenen zijn slechts in staat om maximum 50 minuten aan één stuk te concentreren. Toch zijn vele mensen overtuigd dat ze lange stukken in één keer kunnen verwerken. 

Je hersenen moeten dan letterlijk bekomen van zo’n concentratie-sprint. Na zo’n sprint blijft er dan ook weinig tot geen energie meer over. 

Door je planning zo op te bouwen dat je nooit meer dan 50 minuten werkt, ga je veel energieker zijn na het afronden van deze periode. Je gaat gewoonweg nog energie overhebben om je taak toch volledig af te werken. 

Dat werkt dus niet alleen goed voor je taak, maar ook voor jouw zelfvertrouwen! 

Besluit

Aan de hand van deze tips kan jij jouw uitstelgedrag gericht aanpakken en krijg jij jouw werk voortaan op een meer ontspannen manier én vooral op tijd klaar!

Heb je toch liever een stok achter de deur en krijg je graag wat meer begeleiding bij het studeren? Contacteer dan gerust het Kunde team om je slaagkansen te verhogen. Wij geven je de nodige ondersteuning om jouw studieplanning grondig aan te pakken! 

Meer tips & tricks?
Check deze dan zeker eens:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Open chat
1
💬 Kan ik je helpen?
Hey, kan ik je helpen met een vraag? 👍🏻