fbpx
BlogTips & TricksWat kan je verwachten van de examencommissie?

Wat kan je verwachten van de examencommissie?

young woman working with her laptop sitting at the 2023 02 21 01 48 18 utc 1

Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat je examens afleggen bij de examencommissie! Maar hoe gaat dat nu net in zijn werk? En wat kan je er net van verwachten? Wij vertellen je er hier meer over. 

Stap 1: Infosessie

Als allereerste bekijk je best de infosessie van de Vlaamse overheid. Daar wordt door middel van een aantal korte filmpjes een beeld geschetst van hoe het traject eruit ziet en hoor je bovendien ook al eens ervaringen van andere kandidaten. 

De infosessie kan je hier bekijken. 

Belangrijk om te weten is dat je het volledig op eigen houtje zal moeten doen. Elk traject bij de examencommissie is dus volledig afhankelijk van je eigen situatie. 

Hou er tot slot ook rekening mee dat wanneer je een traject bij de examencommissie start, je hier toch 1 à 2 jaar mee bezig bent. 

Stap 2: Inschrijven voor de examencommissie

Daarna is het tijd om je studierichting te kiezen. Je kan kiezen uit een heel aantal richtingen uit de eerste, tweede of derde graad. 

Hou hier ook goed in het achterhoofd welke richting je uit wil na het behalen van je getuigschrift. Wil je namelijk graag verder studeren? Kies dan voor ASO, KSO of TSO. 

Tot slot hou je ook best rekening met het feit dat het aanbod van studierichtingen hier beperkter is dan in het reguliere onderwijs. De focus ligt namelijk op zelfstudie en het is dus belangrijk dat je de volledige studierichting zelf kan doorlopen. 

Het aanbod van studierichtingen die je voorbereiden op verdere studies is dan ook groter dan het aanbod van richtingen die je voorbereiden op de arbeidsmarkt. 

Inschrijven doe je door je te registreren op het kandidatenplatform met je elektronische identiteitskaart. Maak je profiel aan, lees het examenreglement goed na, kies je studierichting en betaal dan je inschrijvingsgeld. 

Op het kandidatenplatform kan je dan ook vrijstellingen aanvragen, je examens plannen, vragen stellen en je examenresultaten bekijken

Stap 3: Bekijk je vakfiches goed

Na de keuze van de studierichting is het tijd om je vakfiches te verzamelen. Daarop vind je het volledige overzicht met wat je moet kennen en kunnen om het examen succesvol te kunnen afleggen. 

Naast de leerdoelen bevatten ze ook een overzicht van het aangeraden studiemateriaal en geven ze je mee hoe het examen juist zal verlopen

Je leest je vakfiche dus best goed door voordat je begint met studeren! 

De vakfiches kan je hier terugvinden. 

studeren voor de examencommissie

Stap 4: Stel een haalbare examenplanning op

Op het kandidatenplatform kan je dan je examens gaan inplannen via de kalender

Je kan ervoor kiezen om ze ineens allemaal samen in te plannen of om ze één voor één te plannen. Zorg hierbij vooral voor een haalbare planning voor jezelf. Probeer een goede inschatting te maken van hoeveel tijd je voor welk vak juist nodig hebt en werk consistent naar je doelen toe. 

Inschrijven kan doorgaans 5 tot 10 dagen voor een examen en uitschrijven kan tot 7 dagen ervoor. 

Wanneer je niet komt opdagen wegens ziekte, vertraging van je trein, … wordt dat automatisch geregistreerd als een niet-deelname. Ook al heb je een goede reden zoals een ziektebriefje van je arts. 

Heb je vijf niet-deelnames verzameld? Dan word je automatisch geschorst en moet je na die periode opnieuw inschrijvingsgeld betalen om je programma verder af te werken. Probeer dat dus zoveel mogelijk te vermijden! 

Stap 5: De examens afleggen 

Er zijn verschillende soorten examens bij de examencommissie: 

  • Digitaal
  • Schriftelijk
  • Mondeling
  • Praktijk
  • Assessments met een portfolio en interview (enkel in de 3de graad bso) 

Het merendeel van de examens is digitaal en gaat door in de computerlokalen van het examencentrum. Vragen die je daar tegenkomt zijn: meerkeuzevragen, invulvragen en dropdown vragen.  

Hoe verloopt zo’n digitaal examen nu net? 

  1. Meld je aan met je identiteitskaart bij het onthaal. Daar krijg je een examensticker waarmee je naar het juiste lokaal gaat. 
  2. De examentoezichter geeft je dan de nodige uitleg en bezorgt je voldoende kladpapier. Tijdens het examen kan je ook vragen stellen aan hen. 
  3. Voor de start van het examen lees je best eerst rustig het volledige instructiescherm. Daarop vind je namelijk de links met hulpmiddelen (formularium, atlas, woordenboek, …) die je mag gebruiken tijdens het examen. 
  4. Op het uur dat het examen van start gaat, log je in met de toegangscode op je examensticker en gaat je examen officieel van start. 
  5. Na afloop sluit je de examensessie af op de computer en geef je je kladblad terug af. 

Mondelinge examens worden voornamelijk afgenomen om taalvaardigheden te testen. Daar zijn dan steeds twee examinatoren aanwezig. 

Tot slot krijg je per vak drie examenbeurten per jaar. Wanneer je niet slaagt, kan je dan binnen de vier maanden opnieuw een examen afleggen. 

examens afleggen bij de examencommissie

Stap 6: De resultaten van de examencommissie

Na afloop van het examen worden de resultaten na een verbetertermijn van 30 dagen gepubliceerd op het kandidatenplatform. 

Ben je niet geslaagd?

Dan kan je een inzagemoment aanvragen. Daar kan je het examen dan inkijken en eventuele opmerkingen formuleren. Hierop krijg je dan binnen 30 dagen feedback van de examenverantwoordelijke. 

Tijdens het inzagemoment mag je ook altijd een begeleider meenemen. Zo kan je samen beter inschatten waar het misliep. 

Stap 7: Het behalen van je getuigschrift

Ben je geslaagd voor alle vakken? 

Super! 

Je getuigschrift wordt aangetekend naar je opgestuurd en wordt daarnaast ook opgenomen in de LED databank van de Vlaamse overheid. 

Je bent dan helemaal klaar om verder te gaan studeren! 

Hoe helpt Kunde je bij de voorbereiding op de examencommissie? 

Klinkt dit toch allemaal wat te overweldigend om in je eentje aan te beginnen? 

Dat begrijpen we helemaal! 

Daarom kan je bij Kunde terecht voor begeleiding bij de examencommissie. 

Samen met jou bekijken we wat de beste aanpak is voor jouw individuele situatie en stellen we een uitgebreide, maar haalbare planning met je op. Daarnaast zorgen wij ook voor aangepast studiemateriaal en zullen we je regelmatig testen zodat jij perfect weet of je klaar bent voor dat ene examen. 

Tot slot coachen we je ook doorheen het hele traject om jouw zelfvertrouwen en dus ook je slaagkansen te verhogen. 

Wil jij dus graag de persoonlijke begeleiding van Kunde bij de examencommissie om je slaagkansen te vergroten? Contacteer ons hier dan gerust voor meer informatie! 

Meer tips & tricks?
Check deze dan zeker eens:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Open chat
1
💬 Kan ik je helpen?
Hey, kan ik je helpen met een vraag? 👍🏻