fbpx
BlogTips & TricksSlaag op het toelatingsexamen geneeskunde – 3 essentiële tips voor het generieke competentiedeel

Slaag op het toelatingsexamen geneeskunde – 3 essentiële tips voor het generieke competentiedeel

toelatingsproef geneeskunde

Op 2 juli, 3 juli en 4 juli vindt het toelatingsexamen arts/tandarts/dierenarts plaats. Het examen telt twee delen en bestaat uit het kennis -en inzichtgedeelte (KIW) en het generieke competentiedeel. Als arts in spé is het belangrijk dat je op beide delen goed scoort. Toch richten veel studenten zich voornamelijk op het kennis -en inzichtgedeelte en laten het generieke competentiedeel als laatste.

Benieuwd waarom je dit absoluut niet moet doen? Lees dan snel verder!

Wat is het generieke competentiedeel op het toelatingsexamen?

Het generieke competentiedeel van het toelatingsexamen geneeskunde, tandheelkunde en dierengeneeskunde bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt er gekeken naar de empathische, communicatieve en academische vaardigheden van de toekomstige student. Het eerste deel is het CLEAR-gedeelte en bestaat uit 15 meerkeuzevragen. Deze vragen peilen naar uiteenlopende competenties zoals conflicthantering, luistervaardigheid, empathie, reflectie en respect. Kort samengevat kijkt het CLEAR-gedeelte op het toelatingsexamen geneeskunde naar het mensbeeld dat jij hebt als arts, tandarts of dierenarts en hoe jij met bepaalde situaties om zou gaan.

Als arts ben je niet alleen een geneesheer en vertrouwenspersoon van een patiënt. Zo moet je ook in staat zijn om complexe resultaten te analyseren. Daarom focust het tweede deel van het generieke competentiedeel op het VAARDIG aspect. Dit deel omvat 25 meerkeuzevragen en focust op het kunnen verbinden, analyseren, redeneren en integreren van resultaten. Naast het analyseren van complexe grafieken en tabellen, wordt er ook getoetst naar jouw taalkundige academische competenties.

Drie tips voor de generieke competenties op het toelatingsexamen geneeskunde

toelatingsexamen geneeskunde

 

Tip 1: onderschat dit deel op het toelatingsexamen niet

Neem zeker voldoende tijd om dit deel te leren. Het generieke competentiedeel wordt vaak onderschat, maar dit deel dient voor de helft van de punten. Een absolute must dus om hierop in te zetten zodat je  gunstig gerangschikt geraakt. De teksten die je krijgt voorgeschoteld zijn academisch en dit ben je meestal niet gewoon. Het is dus veel meer dan enkel teksten lezen en kunnen begrijpen.  Ook valt dit deel in de namiddag, dat betekent dat je je al drieëneenhalf uur sterk hebt zitten focussen. Anderhalf uur pauze is niet voldoende. Dit is iets wat je gaandeweg leert tijdens je studies, maar in het middelbaar ben je dit niet gewend. Zorg dus dat je goed uitgerust bent en oefen zelf al eens in blokken van drie uur. Evalueer na drie uur waar je nog tegenaan  loopt en ga hiermee aan de slag om optimaal voorbereid te zijn op het toelatingsexamen.

Tip 2: lees de vraagstelling goed

Het generieke competentiedeel  bestaat enkel uit meerkeuzevragen. Soms lijken  meerdere antwoorden juist. Het is daarom erg belangrijk dat je de vraagstelling goed leest. De context bepaalt namelijk wat al dan niet het juiste of foute antwoord zal zijn.  Er is ook giscorrectie en dus kan  je niet gokken, want voor elk fout antwoord wordt een punt afgetrokken.

Tip 3: focus op biologie

Op dit deel krijg je veel wetenschappelijke teksten en meerkeuzevragen in een medische context. Heel vaak zijn deze casussen patiëntgebonden en gaat het over onderwerpen zoals virologie, epidemiologie en genetische aandoeningen. Heb voldoende aandacht bij het leren van het KIW-gedeelte voor het vak biologie en wees nieuwsgierig. Hoe meer kennis je hebt over biologie, hoe makkelijker het zal zijn om de vragen van de generieke competenties te begrijpen en opties te schrappen bij de meerkeuzevragen. 

Heb jij nog nood aan extra begeleiding bij het oefenen van de generieke competenties?

Kunde biedt hierbij nog enkele laatste plaatsen aan binnen de generieke competentieworkshop mét simulatieproef. Wil jij nog Kundig worden in dit deel en gunstig gerangschikt geraken? Boek dan snel je intakegesprek.

Let op, dit zijn de laatste plaatsen!

Je slaagkansen verhogen met professionele begeleiding, een sterke opvolging en heldere feedback. Daar staat Kunde voor.
Nele Goddefroy
Nele Goddefroy
Oprichtster Kunde

Verstuur je aanvraag

Meer tips & tricks?
Check deze dan zeker eens:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Open chat
1
💬 Kan ik je helpen?
Hey, kan ik je helpen met een vraag? 👍🏻