fbpx
BlogTips & TricksToelatingsexamen: arts, tandarts & dierenarts

Toelatingsexamen: arts, tandarts & dierenarts

hoe wetenschappelijk artikel refereren?

Wil jij je kans wagen om een opleiding geneeskunde te volgen? Of je nu kiest voor arts, tandarts of dierenarts… Je moet eerst één van de drie toelatingsexamens afleggen. Dit examen is een belangrijke stap in het proces om toegelaten te worden en daarom is het essentieel om je goed voor te bereiden. 

Maar hoe moet je jezelf voorbereiden voor zo’n uitdaging?  

Wat je moet weten

Als je van plan bent om in België een opleiding geneeskunde, tandheelkunde of diergeneeskunde te volgen, staat jou een proefexamen te wachten. Dit examen is vaak moeilijk, erg uitdagend en intensief. Het vereist competenties zoals verbanden leggen en probleemoplossend denken onder tijdsdruk. Om jouw slaagkansen te vergroten, moet je het volgende weten: 

  • Wat het examen inhoudt;
  • Hoe je jezelf voorbereidt;
  • Hoe het examen verbeterd wordt.

Maar ook welke veranderingen er zijn sinds de coronapandemie. En wat als je niet slaagt? Welke opties blijven er dan nog over? In deze blogpost kom je alles te weten over het toelatingsexamen voor de verschillende opleidingen en hoe jij jezelf hier het best op voorbereidt. 

Wat houdt zo’n toelatingsexamen in?  

De toelatingsexamens zijn bedoeld om te beoordelen of je al dan niet beschikt over het vereiste niveau van kennis en vaardigheden om jouw gekozen studie te volgen.  

Het examen voor de drie opleidingen zijn op dezelfde manier samengesteld en bestaan uit twee delen: een test over wetenschappelijke kennis (Kennis en Inzicht in de Wetenschappen (KIW)) en een test over probleemoplossend vermogen en communicatievaardigheden (Generieke Competenties (GC)). 

De test over wetenschappelijke kennis omvat: 

  • Biologie;
  • Chemie;
  • Wiskunde;
  • Fysica.

De test over het probleemoplossend vermogen is gericht op het begrijpen en het oplossen van complexe problemen. Dit testen ze door jou een wetenschappelijke tekst voor te leggen en nadien inhoudelijke vragen te stellen. Hier moet je verbanden leggen, inzichten tonen en korte berekeningen maken. 

In de test over communicatievaardigheden meten ze hoe goed je communiceert met patiënten, familie, vrienden en collega’s. Beide delen bestaan uit 40 vragen die in totaal op 120 punten staan. 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Om je goed voor te bereiden op het toelatingsexamen, is het belangrijk om op tijd te beginnen met studeren. Maak een goede planning en werk opbouwend in de oefeningen van basis tot gevorderd niveau. 

Om een idee te krijgen van wat je te wachten staat op de dag van het examen, is het belangrijk om te oefenen met oude examens. Beantwoord daarbij meerkeuzevragen, vaak ben je deze stijl niet gewend en vermijd je op die manier (onaangename) verrassingen. 

Een belangrijke tip: Overleg met mensen die expertise hebben in deze vakken. Vraag proactief naar oplossingen voor de zaken die niet vlotten en waar je problemen ondervindt. Je moet snel en efficiënt door het examen bewegen om kans te maken op een gunstige rangschikking. De tijd is namelijk gelimiteerd en de moeilijkheidsgraad hoog.  

kunde shoot2 40

Hoe wordt het examen verbeterd?  

Het examen is opgebouwd uit meerkeuzevragen mét giscorrectie. Let dus zeker goed op bij het beantwoorden van de vragen! Beantwoord alleen wanneer je zeker bent van je antwoord en je de oplossing kan aanduiden. 

Ben je niet zeker? Dan hangt het af hoeveel antwoordopties je kan elimineren.  Zo schrap je er een aantal en verhoog je statistisch gezien jouw kans om toch het juiste antwoord te gokken. 

Wat is er anders?  

Het verschil tussen vroeger en nu is dat het examen op papier was en plaatsvond in de hallen van Brussels expo. Sinds de coronapandemie is het examen op de laptop en vindt het plaats op verschillende locaties waar je met kleine groepjes aanwezig bent. Ze liggen verspreid op verschillende plekken in Vlaanderen en Brussel.  

Je krijgt je examenlocatie toegewezen via mail in de maand juni. De locatie verschilt uiteraard van opleiding tot opleiding én als je bent ingeschreven voor meer dan één toelatingsexamen (bv. arts en tandarts). 

pexels lumn 327882

Wat als je niet slaagt voor het toelatingsexamen?

Niet getreurd, wanneer je niet slaagt voor het toelatingsexamen van arts, tandarts of dierenarts, betekent dit niet dat studeren voor jou afgelopen is. Er zijn heel wat andere richtingen die jou voorbereiden op de inhoud van de toelatingsproef én die aansluiten bij jouw interesses. 

Zo zijn Biomedische Wetenschappen, Bio-ingenieurswetenschappen of Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie een goede keuze. Deelnemen aan het examen doe je zo vaak als je wil en zo heb je elk jaar een herkansing. 

En dan nu…knallen!

Klaar om jouw droom als (tand- of dieren-) arts waar te maken? Om te slagen in jouw opzet is het erg belangrijk om op tijd te starten met studeren en goed te oefenen.  

Maak het jezelf makkelijk en vraag hulp bij een vakexpert. Die brengt je het dichtst bij een gunstige rangschikking door foutjes weg te werken in jouw voorbereiding en het vergroot jouw inzicht in de leerstof.  

Om vooruitgang te boeken oefen je best op de stijl van het examen, zo zal je examen vlotter verlopen. Uiteindelijk gaat het erom dat je met de juiste instelling en een efficiënte manier van werken aan jouw examen start.  

Heb je nog vragen over het toelatingsexamen? Aarzel niet en neem contact met ons op.  

Of ben jij op zoek naar begeleiding om je voor te bereiden op het examen en jouw slaagkansen te verhogen? Klik dan hier

Om alvast jouw kennis te testen kan je onze gratis examenvragen downloaden en een inschatting maken van jouw niveau.  

Wij helpen jou graag op weg en wensen jou alvast veel succes! 😊 

kunde shoot2 17

Meer tips & tricks?
Check deze dan zeker eens:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Open chat
1
💬 Kan ik je helpen?
Hey, kan ik je helpen met een vraag? 👍🏻