fbpx
BlogTips & TricksHoe raak ik succesvol door de blok? (ultieme bloktips)

Hoe raak ik succesvol door de blok? (ultieme bloktips)

Teenager studying at home alone

De blok staat weer voor de deur en dat brengt voor veel studenten weer heel wat stress met zich mee. Met onze tips willen we je daarom alvast een hart onder de riem steken en je enkele belangrijke tips meegeven om de blok zonder kleerscheuren door te komen! 

Start met plannen

Tijdens de blok kan een goede planning je redding zijn!

Maak een duidelijke planning op die concreet & gestructureerd is én die bovendien ontspanning toelaat. 

Wees hierin ook eerlijk naar jezelf en stel je planning realistisch op. Tien uur per dag studeren tijdens de blok is normaal, maar plan hier tussenin ook zeker tijd in om te ontspannen. Alleen zo zorg je ervoor dat je de nodige motivatie blijft behouden om je aan je planning te houden. 

Daarnaast maak je ook best een realistische schatting van hoeveel tijd je per vak nodig hebt. Denk hierbij aan hoeveel tijd je tijdens het jaar al hebt besteed aan dat vak en hoe moeilijk de leerstof is voor jou. 

tofl0uG6tyz90QacxuqDtsJoft3 6iuL43LwFutG8ln0tfM26pN2RBnYPJCzn52dAzF8ES3G8Cxngty78rQXqwRNEqOwYwKMEV109W0QDUgXkM9DGZdlXZIHhuB6iM 4qNr0cLI7 tOJpEo pyWaCzjTo9Jc

Plan voldoende échte ontspanning in

Een essentieel onderdeel van studeren is het inplannen van ontspanning. Jammer maar helaas telt een halfuur scrollen op TikTok niet als échte ontspanning. Je hersenen krijgen namelijk nog steeds een hele hoop prikkels binnen, waardoor ze niet die welverdiende rust krijgen waar ze zo naar snakken. 

Je kan tijdens je pauze dus beter kiezen voor een wandeling, een sportief momentje, het lezen van een ontspannend boek of het luisteren van muziek. Ook mediteren, ademhalingsoefeningen of complete rust zijn goede manieren om helemaal te ontspannen. 

Heb je liever wat sociaal contact? Bel dan gerust even met een vriend(in) of ga samen wandelen. 

Al deze activiteiten zorgen ervoor dat je je hoofd even helemaal kan leegmaken en jezelf echt kan ontspannen. Het zal je achteraf terug een grote dosis motivatie geven en bovendien ook je focus verbeteren. Zo kan jij er terug helemaal tegenaan! 

2GaFXKvrhvypbA48VNnSXql6SbQxsTBrpJ3 4KT 18vc8B2d43n7JwuuTIcy44ZEpfLSuVXsnd73hkM7lfui6cEUs042iQ56tuhx4RuB6elhMm mX n1 22jD54 2a9DQQfeH voAoKPh BIorTHJnHT7ycgOD4Dj8WqijdIk0LjSMnhSaadQA66PC5yzA

Slaap voldoende

De verleiding om tijdens de blok nachtjes door te doen, is voor sommige studenten heel erg groot. Toch is dit iets wat je beter niet doet!

Slaap is namelijk de meest effectieve manier om je brein te resetten. 

Tijdens je slaap zullen je hersenen alle informatie van de afgelopen dag verwerken en zal je brein ook de nodige rust krijgen om er de volgende dag terug tegenaan te kunnen. 

Voldoende slaap zorgt voor de nodige energie en focus gedurende de dag. Het zal ervoor zorgen dat je de leerstof beter kan inprenten in je geheugen. 

Wanneer je onvoldoende slaapt, zal je de dag nadien de leerstof dus minder goed kunnen verwerken of zelfs minder goed kunnen toepassen op je examen. 

Slaap is dus essentieel tijdens de blok! 

Zorg voor een goede focus

Je hebt het ongetwijfeld al meegemaakt: je gaat aan je bureau zitten vol goede moed en dan zie je een notificatie op je gsm verschijnen. Je besluit om deze toch nog snel even te bekijken en voordat je het weet ben je een uur aan het scrollen. Niet de bedoeling natuurlijk! 

De juiste focus houden tijdens het studeren is een hele uitdaging, maar is zeker niet mission impossible

Eén van de beste dingen die je kan doen om je focus te behouden, is het aan de kant leggen van je gsm. Zo kan het ook helpen om je gsm in de focus modus te zetten en een echte rekenmachine te gebruiken in plaats van je gsm als rekenmachine te gebruiken. Zo word je minder snel verleid om andere apps te openen.  

Vermijd ook dat je door je social media gaat scrollen op je tablet of je computer. Probeer deze websites zoveel mogelijk te vermijden of blokkeer ze even tijdelijk. 

Heb je toch nood aan een pauze? Kies dan liever voor een sportmomentje, een wandeling of een goed boek om even helemaal tot rust te kunnen komen. 

Samen studeren op kot of in de bibliotheek kan ook helpen om je focus en motivatie te behouden, maar let er wel op dat je tussendoor niet continu aan het babbelen bent met elkaar. In dat geval is je studiegezelschap eerder een afleiding en kan je beter kiezen voor een stille omgeving om in te studeren.  

Tot slot is het ook aangeraden om je studieplek rommelvrij te houden. Een nette studieomgeving zal automatisch ook voor meer rust in je hoofd zorgen. Bovendien kan je zo ook niet afgeleid worden door andere vakken of bepaalde prullaria. Daardoor behoud je makkelijker een structuur en zorgt dat automatisch ook voor een betere focus tijdens het studeren!  

WDttftfIRucIpm4sbpCoJxd6bid1FxEirGwokRF XkPL5ouIpXpzHH8h gDyDDW6of8w7 QyOzOsHskSakX1l1Uw5DCbYHFwPTZmsv5rACdRYT8FiHiI mY6rYTDaz1HzljEaVOXDNC1EYDlqWzJVoZsZp0Llp4DmfjTpTBVHXQD3p5y 5a5wGqvRuGr w

Besluit

Met deze tips zit jij alvast helemaal op de goede weg om de blok goed door te komen! Toch liever nog wat extra begeleiding bij het studeren voor je examens? Contacteer dan gerust het Kunde team. Onze lesgevers staan voor je klaar met hun uitgebreide kennis! 

Meer tips & tricks?
Check deze dan zeker eens:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Open chat
1
💬 Kan ik je helpen?
Hey, kan ik je helpen met een vraag? 👍🏻