fbpx
BlogTips & TricksHoe kan ik me best voorbereiden op de examencommissie?

Hoe kan ik me best voorbereiden op de examencommissie?

students taking exam in classroom 2022 06 29 19 28 46 utc 1

Dat je examens afleggen voor de middenjury geen eenvoudige opdracht is, dat weet jij waarschijnlijk al wel. Gelukkig zijn er heel wat dingen die ervoor zorgen dat jij je wel goed kan voorbereiden op de examencommissie. Wij geven je hier alvast een aantal tips mee! 

#1 Bekijk je vakfiches grondig

Voor elk vak waarvoor je moet slagen, werd er door de Vlaamse overheid een duidelijke vakfiche opgesteld. 

Op deze vakfiches vind je de volgende zaken:

  • Leerdoelen
  • Leerinhouden
  • Het verloop van het examen
  • Overzicht van de handboeken, websites en andere leermiddelen 
  • Is er een praktische proef of dien je werkervaring op te doen

De vakfiches bevatten dus een heleboel nuttige informatie. Lees deze daarom eerst goed door en gebruik deze daarna als leidraad tijdens je voorbereiding op het examen. 

Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Opgelet: de examencommissie kan steeds wijzigingen aanbrengen op de vakfiches. Kijk dus steeds goed na of je de juiste vakfiche voor de juiste periode hebt!

De vakfiches kan je hier downloaden. 

#2 Zorg voor een goede cursus

Wanneer je je voorbereid op de examencommissie is het gebruiken van juist studiemateriaal natuurlijk ook een must

Op de vakfiches van de examencommissie kan je dan ook de aanbevolen handboeken, websites en andere leermiddelen terugvinden. Aan de hand van die lijst koop je dan best jouw studiemateriaal. Zo ben je er zeker van dat je met het juiste materiaal kan starten. 

Ook bij ons kan je extra studiemateriaal vinden. Zo kan je onze examenvragen voor wiskunde, fysica, chemie en biologie gratis downloaden. 

Daarnaast voorzien we bij Kunde ook een volledig begeleidingstraject om je te helpen slagen voor de examencommissie. Daarbij voorzien we ons eigen studiemateriaal om je de grootste slaagkans te geven. Dit studiemateriaal krijg je dan zowel op papier als online via ons platform. 

Goed begonnen, is half gewonnen! 

iUuNoBiSc7wJRjyscnzw0fPlVpKeoKIuT0gKV3U7RyJ8NGJO8O8W1XJs7WVtFicPSAEnlTxtCe3TJgowb8WN1IUEcXqDuXg97ZdeGzqqjI FJgDhi0sHGBxNJy AcpvqVtqTHkYgEDJaNBdlmbdnHPdhQw6CLPNLu yrct8joczo0Ei89375Ya5rfk7A

#3 Plan je examens goed in

Al je examens vlak na elkaar plannen is geen goed idee. 

Je voorziet best wat ademruimte voor jezelf. Zo heb je voldoende tijd om je voor te bereiden voor de examencommissie. 

Daarnaast zijn er ook niet altijd meteen slots vrij voor de examens via de middenjury. Voor sommige vakken durft er wel eens een wachttijd van 3 tot 4 maanden te zijn voordat je het examen kan inplannen. 

Je examen pas inplannen op het moment dat je jezelf er klaar voor voelt, is dus niet altijd mogelijk. Daarom stel je op voorhand ook best een haalbaar schema voor jezelf op. Zo heb je meteen ook een duidelijke deadline om naar toe te werken! 

Wanneer je de middenjury aflegt voor de 3de graad, is het bijvoorbeeld belangrijk om hierbij rekening te houden met de inschrijvingstermijn van de hogeschool of de universiteit. Deze kan namelijk vroeger vallen dan het moment waarop het resultaat van je laatste examen beschikbaar is. Daardoor zal je jouw diploma dan niet op tijd hebben en zonder diploma kan je je helaas niet inschrijven. 

Een goed plan waarin je rekening houdt met alle belangrijke deadlines is dus van groot belang! 

#4 Bekijk de voorbeeldexamens van de examencommissie

Voor een aantal vakken kan je voorbeeldexamens vinden op de website van de Vlaamse overheid. 

Deze geven je een inzicht in hoe de examens juist verlopen. Bovendien kan je zo ook een betere inschatting maken van het niveau van het examen en hoever je al staat in je leerproces.  

De voorbeeldexamens vind je hier terug. 

Wanneer je voor begeleiding bij de examencommissie door Kunde kiest, krijg je van ons ook een aantal toetsen en simulatie-examens doorheen je traject. Dit doen we voor al je vakken, waardoor je ook meteen zelf zal aanvoelen of je klaar bent voor je examen.

#5 Focus op je vaardigheden bij taalvakken 

In tegenstelling tot het gewone onderwijs zal je bij de taalvakken je vaardigheden veel meer moeten aantonen tijdens je examens. 

Je zal meer moeten spreken, luisteren, lezen en schrijven om je kennis te laten zien. Zorg er dus voor dat je jouw kennis concreet kan toepassen. Zo zal je dus sneller volledige schrijfopdrachten krijgen in plaats van invuloefeningen op je taalexamens. 

Hou hier dan ook zeker rekening mee tijdens je voorbereiding! 

o00d IwrhnOF4uKlvvsBIrslmRw EcmTEZCP4m

#6 Sla geen examens over

Is het moment van je examen daar en heb je toch het gevoel dat je er nog niet 100% klaar voor bent? Spreek jezelf dan toch wat moed in en ga toch naar je examen!

Ben je daarna niet geslaagd? Dan is dat zeker niet het einde van de wereld!

Alleen al door het afleggen van het examen leer je weer heel wat bij. Daardoor weet je erna veel beter wat je de volgende keer kan verwachten, welke onderwerpen je best nog eens wat beter bekijkt en hoe het examen juist in elkaar zit. 

#7 Vraag op tijd (professionele) hulp bij de examencommissie 

Je getuigschrift of diploma halen bij de examencommissie is geen gemakkelijke opdracht. Je kan het op je eigen tempo inplannen, maar daardoor zal je ook heel wat discipline en wilskracht moeten hebben. 

Wanneer je dit op eigen houtje doet, is er een grote kans dat je heel wat minder vlot door het traject zal raken.

Extra hulp is voor veel studenten dus zeker welkom! 

Bij Kunde voorzien we daarom een sterke begeleiding op maat, zodat we jou gemakkelijk doorheen het traject kunnen loodsen! 

Daarbij kijken we steeds naar jouw persoonlijke situatie, moeilijkheden en motivatie. Aan de hand daarvan stellen we een individuele planning voor je op. 

Bij elk vak waarvoor je een examen wil afleggen, zorgen we voor gerichte vakbegeleiding. Daarnaast voorzien we ook al het studiemateriaal zodat jij meteen gericht aan de slag kan met de juiste handboeken en oefeningen. 

Om je kennis te peilen, nemen we ook milestone testen af. Zo kunnen we goed opvolgen of je klaar bent voor het examen en kunnen we bijsturen waar nodig. 

Dit alles zal ervoor zorgen dat jij vlot zal kunnen slagen voor de examencommissie! 

Wil je graag meer weten over de begeleiding bij de examencommissie van Kunde? Bekijk dan hier meer informatie of contacteer ons meteen voor begeleiding op maat! 

Meer tips & tricks?
Check deze dan zeker eens:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Open chat
1
💬 Kan ik je helpen?
Hey, kan ik je helpen met een vraag? 👍🏻