fbpx
BlogInspiratieBoost je wetenschappelijke studiemethode met ‘A Mind for Numbers’ van Barbara Oakley – 6 tips

Boost je wetenschappelijke studiemethode met ‘A Mind for Numbers’ van Barbara Oakley – 6 tips

studiemethoden_oakley

Geen krak in statistiek? Fysica? Worstel jij soms met deze uitdagende wiskundige of wetenschappelijke vakken? Goed nieuws! Barbara Oakley’s inspirerende boek, “A Mind for Numbers,” onthult kostbare inzichten en strategieën om je studiemethode voor deze vakken naar een hoger niveau te tillen. We geven je een korte lijst van de belangrijkste take-aways

studietips oakley

1) De theorie achter leren: statistiek, calculus en meer!

Barbara Oakley’s boek “A Mind for Numbers” geeft ons inzicht in de kernprincipes van effectief leren. Ze richt zich op complexe onderwerpen zoals wiskunde, statistiek en calculus en leert je hoe je deze kunt aanpakken met een efficiënte studiemethoden. Oakley laat zien dat het begrijpen van deze principes essentieel is, of je nu een student bent die worstelt met moeilijke vakken of een lesgever die studenten wil helpen om beter te leren.

2) Gefocust vs. diffuus leren

Een cruciaal concept dat Oakley introduceert, is het verschil tussen gefocust en diffuus leren. Gefocust leren is wat we meestal doen als we ons richten op het begrijpen van een specifiek onderwerp. In tegenstelling hiermee is diffuus leren een benadering waarbij je ontspannen en ongeconcentreerd bent. Oakley benadrukt het belang van het afwisselen tussen deze twee benaderingen. Dit zorgt ervoor dat je brein de ruimte krijgt voor creatief denken en onbewuste verwerking, wat kan helpen bij het begrijpen van complexe onderwerpen.

bijles

“Ik kan je geen talent geven, maar ik kan je leren hoe je met een wiskundige mindset problemen kunt oplossen.” – Barbara Oakley, “A Mind for Numbers”

3) Juggler Storage en geheugen-optimalisatie

Oakley gebruikt het concept van “juggler storage” om uit te leggen hoe ons geheugen werkt. Ze vergelijkt ons werkgeheugen met een jongleur die slechts enkele ballen tegelijk in de lucht kan houden. Het werkgeheugen is beperkt in capaciteit en stelt ons in staat informatie actief in onze gedachten te houden terwijl we denken of problemen oplossen. Het doel van leren is om informatie van het werkgeheugen naar het langetermijngeheugen te verplaatsen, waar het voor een langere periode wordt opgeslagen. Door dit proces te begrijpen, kun je je leer- en geheugenprocessen, maar ook je studiemethode optimaliseren.

4) Bye-bye, uitstellen!

Schoolwerk uitstellen is een veelvoorkomend probleem bij studenten. Vooral tijdens de examens.  Oakley onderzoekt de oorzaken van procrastinatie en identificeert enkele belangrijke redenen, zoals angst voor falen, ongemak bij bepaalde taken en het verlangen naar onmiddellijke beloning. Ze legt uit hoe deze psychologische factoren bijdragen aan uitstellen en biedt inzichten om dit gedrag te begrijpen en aan te pakken.

Struggle jij ook met uitstelgedrag? Bij Kunde geven we je heel wat nuttige tips & tricks om hiermee om te gaan! Neem een kijkje op onze website of neem contact met ons op via het contactformulier.

uitstellen

5) Afleiding vermijden: zombies, internet en sociale media

Een belangrijke manier om. je studiemethode te boosten! De metafoor van “zombies” die je hersenen opeten, wordt gebruikt om de vele afleidingen van effectief leren te beschrijven. Deze ‘zombies’ representeren digitale afleidingen zoals internet, sociale media en andere verleidingen die je studietijd kunnen verslinden. Door je bewust te zijn van deze afleidingen en proactief maatregelen te nemen om ze te vermijden, kun je je focus verbeteren en je studie-efficiëntie vergroten.

6) Dieper begrip door uitleggen

Een belangrijk principe dat Oakley benadrukt, is dat het uitleggen van een concept aan anderen je eigen begrip verdiept. Wanneer je iets aan iemand anders uitlegt, moet je actief betrokken zijn bij het materiaal. Dit proces vereist een diepere betrokkenheid dan passief lezen of luisteren. Het zorgt voor helderheid, begrip en helpt je om de informatie beter te onthouden.

studiemethode

De wereld van leren is grenzeloos, en ‘A Mind for Numbers‘ van Barbara Oakley vormt een mooie gids om jouw studiemethode the boosten, jouw persoonlijke groei op academisch vlak bij te staan. Dit boek onthult waardevolle inzichten en praktische strategieën, niet alleen om je vaardigheden in wiskunde en wetenschap te verbeteren, maar ook om je algemene vermogen om te leren te versterken.

Veel leesplezier! 

Het Kunde-team

Meer tips & tricks?
Check deze dan zeker eens:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Open chat
1
💬 Kan ik je helpen?
Hey, kan ik je helpen met een vraag? 👍🏻