fbpx
BlogInspiratieBeter studeren met muziek: Waarom het volgens Huberman wel eens kan werken – 6 inzichten

Beter studeren met muziek: Waarom het volgens Huberman wel eens kan werken – 6 inzichten

muziek tijdens het studeren huberman

Studeren met muziek? Zo kan je je toch niet concentreren? Dat zorgt alleen voor afleiding! Je hebt het waarschijnlijk al meermaals gehoord. In een aflevering van de Huberman Lab-podcast probeert Dr. Andrew Huberman het tegendeel te bewijzen. Hij onderzoekt de connectie tussen muziek, motivatie, stemming en studeren.

Dr. Andrew-wie? Hij is professor Neurobiologie en Oogheelkunde aan de Stanford University School of Medicine en is dus de ideale persoon om uit te leggen hoe muziek een krachtig instrument kan zijn om je hersenen te activeren. Een belangrijk element in het verbeteren van jouw studie- en motivatieprocessen.

Muziek doet je hersenen bewegen!

Muziek heeft het vermogen om verschillende hersengebieden te activeren en kan invloed hebben op emoties, stemming, geheugen en motorische functies. De relatie tussen muziek en hersenactiviteit zien we ook al bij baby’s. Muziek is niet alleen een emotionele ervaring, maar het programmeert ook motorische acties door het hele lichaam. Deze connectie is volgens Huberman een eerste bewijs dat het luisteren naar motiverende muziek tijdens het studeren kan helpen bij het activeren van de hersenen en het bevorderen van een actieve leeromgeving.

Fysiologische veranderingen als reactie op muziek

Het luisteren naar jouw favoriete muziek brengt heel wat positieve fysiologische effecten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan een verminderde hartslag in rust en een verhoogde hartslagvariabiliteit. Dit heeft implicaties voor het creëren van een ontspannen en geconcentreerde mentale toestand tijdens het studeren. Deze voordelen blijven zelfs bestaan nadat het luisteren is gestopt, wat gunstig is voor langdurige studieperiodes.

muziek tijdens het studeren

Muziek, geheugen en studeren

Zoals eerder gezegd, zorgt muziek voor de activering van verschillende hersengebieden, waaronder ook de gebieden die herinneringen coderen. Muziek is gekoppeld aan verschillende geheugenprocessen, waardoor het herinneringen oproept en helpt bij het coderen van informatie. Om deze reden wordt muziek bijvoorbeeld ook vaak gebruikt tijdens lessen. Huberman stelt dus dat het integreren van muziek tijdens het studeren kan bijdragen aan het versterken van geheugenprocessen. 

Motivatie muziek!

Huberman adviseert ons om tijdens het studeren te luisteren naar muziek met een tempo tussen 140-150 bpm, aangezien dit de motivatie tijdens het studeren vergroot. Het kan een effectieve manier zijn om energie en focus te stimuleren, vooral bij taken die een extra duwtje in de rug nodig hebben.

Een voorbeeldje vind je hier

studeren met muziek

Let’s switch your mood

Muziek heeft verder ook een impact op jouw mood en emotie-verwerkingKies dus bewust voor muziek met een positieve vibe tijdens je pauzes. Het beïnvloedt niet alleen je motivatie, maar ook je algemene stemming. Studeren wordt plots een muzikaal feest!

En nu, pauze!

Wij voegen zelf nog een laatste Kunde-insider toe! Tijdens je pauze is het belangrijk om even weg van je bureau te gaan, de benen te strekken en je hersenen te laten rusten. What better way dan je favoriete schijf opzetten en een paar minuten helemaal uit de bol te gaan? Exact, no better way!

De volledige podcast aflevering van Huberman over muziek kan je hier beluisteren!

Zowel tijdens het studeren als tijdens je pauze kan muziek een positief effect hebben!

Conclusie: muziek opzetten tijdens het studeren kan jouw geheugen, motivatie en algemene mood een serieuze boost geven! Het zorgt voor een bevorderlijke leeromgeving om geconcentreerd en effectief te studeren. Kies bewust muziek die je helpt bij het studeren, echte meezingers bewaar je beter voor in de pauze 🙈.

Nood aan meer studietips? Een extra boost tijdens het studeren? Kunde ontvangt je met open armen. Boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek via onze website

Tot snel!

Ps. Wist je dat Kunde een eigen afspeellijst heeft op Spotify? Hoe cool is dat. Je vindt er Nele haar go-to muziek voor tijdens het studeren. Beluister hem hier

Meer tips & tricks?
Check deze dan zeker eens:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Open chat
1
💬 Kan ik je helpen?
Hey, kan ik je helpen met een vraag? 👍🏻