fbpx
BlogTips & TricksWord studyfit met Kunde en La Vitale – 3 praktische tips

Word studyfit met Kunde en La Vitale – 3 praktische tips

Toelatingsexamen geneeskunde

Tijdens stressvolle periodes zoals de examens en de blok verdwijnen gezonde gewoontes zoals beweging en goede voeding als eerste. Maar eerlijk is eerlijk, een gezonde leefstijl aannemen, is dat niet makkelijker gezegd dan gedaan?

Wat als we je nu eens vertellen dat fit blijven tijdens je studies niet saai of ingewikkeld hoeft te zijn, en eigenlijk veel makkelijker is dan je denkt?

Om verandering te brengen in deze gedachtegang en mentaliteit, sloegen Kunde en La Vitale de handen in elkaar op 18 april 2024. Samen organiseerden we het ‘Word Studyfit’ evenement  voor onze lesgevers en studenten.

Benieuwd wat La Vitale te vertellen had? Lees snel verder!

Word studyfit met wie? 

La Vitale gewichtsneutrale diëtisten en persona trainer praktijk

Lara en Martijn zijn samen de eigenaar van La vitale, een gewichtsneutrale diëtisten en personal trainerpraktijk in Gent. Toch noem La Vitale zeker geen ‘praktijk’, een van de sleutelaspecten van La Vitale is het creëren van een warme, uitnodigende sfeer binnen hun praktijk. Ze streven ernaar een ruimte te ontwikkelen waar iedereen zich thuis voelt, ver verwijderd van de steriele, onpersoonlijke sfeer die veel fitness- en dieetcentra uitstralen. Bij La Vitale draait het niet om de weegschaal en/of lichaamsmetingen. Hun focus ligt op het gedrag, de emoties, gevoelens en de algehele ervaring rondom voeding en beweging. Door zowel beweging als voeding centraal te stellen, bieden zij een geïntegreerd traject aan me als ultiem doel mensen te helpen zich beter in hun vel te voelen en een gezondere relatie met voeding op te bouwen, ver weg van de typische eetschema’s.

Hoe word ik nu studyfit?

Tip 1: Sla geen maaltijden over

De hersenen verbruiken ongeveer twintig procent van de energie die je uit voeding haalt. Glucose, afkomstig van koolhydraten in voeding, is de belangrijkste brandstof voor je hersenen.

Als je te weinig eet, daalt je bloedsuikerspiegel en krijgen de hersenen niet genoeg energie om goed te functioneren. Dit kan leiden tot concentratieproblemen, wat zeker niet ideaal is voor studenten.

Bovendien is de kans veel groter dat je naar zoete of vette snacks grijpt (denk aan chocolade) wanneer je onvoldoende hebt gegeten gedurende de dag. Waarom? Als je maaltijden overslaat of te weinig eet, krijgt je lichaam niet genoeg energie binnen. En dat is iets wat ons lichaam niet prettig vindt. Om dat energietekort te compenseren, zal de drang naar zoetigheid alleen maar toenemen.

Stress is een veelvoorkomend probleem, slaap kan dit verlichten en zodoende  voor een betere score zorgen. Voldoende slaap is essentieel voor het reguleren van stresshormonen en het bevorderen van een gezonde emotionele balans. 

Slaap voldoende en je merkt direct dat je je al snel beter zal voelen, zeker in stressvolle periodes zoals de blok.

Tip 2: volg geen strikte eetschema’s

Een strikt eetschema werkt misschien kortstondig, maar niemand kan dat lang volhouden. Bovendien kan het leiden tot mentale strijd en gevoelens van falen wanneer je toch iets ‘slechts’ eet. Voeding is neutraal en het categoriseren ervan als goed of slecht leidt vaak tot schuldgevoelens. Het is belangrijk om een gezonde relatie met voeding te ontwikkelen en jezelf niet te veel restricties op te leggen. Bij La Vitale geloven we in genieten van voeding en beweging, zonder je te veel zorgen te maken!

Tip 3: blijf bewegen

Bewegen is niet alleen goed voor het  lichaam, het heeft ook een enorme impact op hoe je je voelt en presteert. Als je regelmatig beweegt, voel je je vaak beter, zowel fysiek als mentaal. Wanneer je beweegt, worden er endorfines vrijgegeven, die ook wel de ‘gelukshormonen’ worden genoemd. Dit zorgt ervoor dat je je minder gestrest, angstig of neerslachtig voelt. Je humeur krijgt een boost en je kunt je beter concentreren. En het beste van alles?  Gewoon regelmatig bewegen is voldoende! Sporten en beweging is namelijk niet hetzelfde. Zit je tijdens het studeren lang in dezelfde houding, sta dan zeker eens op, of wissel van studeerplek. Heb je toch wat extra tijd, even een blokje om wandelen of een kort toertje fietsen, kan een wereld van verschil maken voor je welzijn en prestaties.

 Waar wacht je nog op? 

Wil je meer weten over hoe je studyfit kan worden? Beluister dan ook de episode over studyfit worden van Kunde en La vitale op Kunde nog volgen

Meer tips & tricks?
Check deze dan zeker eens:

placeholder

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Open chat
1
💬 Kan ik je helpen?
Hey, kan ik je helpen met een vraag? 👍🏻