fbpx
BlogTips & TricksThesis verdedigen? – 3 DO’s en DON’Ts van onze experten voor een fantastisch resultaat

Thesis verdedigen? – 3 DO’s en DON’Ts van onze experten voor een fantastisch resultaat

millennials are falling for stocks will it end in tears 770x462 1

Je thesis verdedigen, de kers op de taart van één, soms wel twee jaar onderzoek. 

Dit proces gaat niet zonder slag of stoot en kent hoge pieken en diepe dalen. Na maanden van hard werk, slapeloze nachten en eindeloos onderzoek is de dag eindelijk daar: de verdediging van je thesis. Veel studenten zien hier enorm tegenop. Toch is de thesisverdediging en presentatie net zo belangrijk als het schrijven van de thesis. Daarom is het cruciaal om de moed niet te laten zakken en nog even je best te doen. Het zou zonde zijn als al je harde werk verloren gaat door een slechte thesisverdediging.

In ons vorige artikel “Thesis schrijven? De DO’s en DON’Ts van onze experten” hebben we jullie geholpen met het schrijven van een succesvolle thesis. Nu staan we klaar om jullie te helpen je thesis presentatie vlekkeloos en stressloos te laten verlopen.

Onze experts Nele en Nick delen essentiële DO’s en DON’Ts voor een succesvolle thesisverdediging.

Lees verder en ontdek hoe je je thesis presentatie tot een succes maakt!

hoe schrijf ik een discussie

DO: Vertel een duidelijk en samenhangend verhaal tijdens het verdedigen van je thesis

Zorg dat je verdediging bestaat uit een coherent verhaal. Voor jou kan het onderzoek heel duidelijk zijn, maar dit is daarom niet persé zo voor een outsider. Vertel daarom je verhaal/presentatie zeker eens aan iemand die jouw thesis niet kent. Een goede leidraad kan de trechtermethode zijn. Hierbij ga je zoals bij een trechter van een heel brede basis naar de essentie. Van je literatuurstudie naar de onderzoekslacune en finaal het onderzoek met zijn resultaten en beperkingen. 

Om je onderzoek volledig maar to the point uit te leggen kan je gebruik maken van de SMART-methode (slim – meetbaar- acceptabel – realistisch – tijdsgebonden) als kapstok, zodat je zeker de belangrijkste punten niet vergeet. – Nele

Hoe thesis verdedigen op een succesvolle manier

 

DO: Ken je tekst vanbuiten bij het verdedigen van je thesis

Zorg ervoor dat je slides alleen de essentie bevatten en leer je tekst uit je hoofd. Een thesisverdediging is stressvol; door je tekst uit het hoofd te kennen, houd je de structuur vast en vergeet je niets belangrijks. Gebruik kernwoorden als kapstok om je verhaal te structureren. Omdat spiekbriefjes vaak niet zijn toegestaan, zal dit je helpen om zelfverzekerd voor de jury te staan.

Vergeet niet om aan het einde van je presentatie een ‘recap’-slide toe te voegen met de belangrijkste conclusies. -Nick

Hoe bereid ik mij voor op het verdedigen van mijn thesis?

DO: Lees je literatuurstudie goed door op voorhand van je thesisverdediging

Lees je literatuurstudie zorgvuldig door, de jury stelt vaak vragen aan het einde van je thesisverdediging. Dit literatuuroverzicht maakte je helemaal aan het begin van je thesisavontuur, en de informatie zit vaak al wat verder in je geheugen. Bekijk dus zeker nog eens de concepten en de oorspronkelijke bronnen die je aanhaalt.

Tijdens het voorbereiden van je presentatie is het slim om mogelijke vragen te bedenken en deze te oefenen. – Nele

Lees je literatuurstudie goed door bij het voorbereiden van je thesis.

DON’T: Geen slide voorzien voor extra toelichting bij het verdedigen van je thesis

Na je dankwoord voorzie je best een slide voor extra toelichting tijdens de vragenronde. Deze slide kan figuren, tabellen en andere gebruikte visuele elementen bevatten en zal je zeker helpen om de vragen te beantwoorden.

thesisverdediging

DON’T: Niet voldoende oefenen voor je thesisverdediging

We kunnen het niet voldoende benadrukken, oefen je presentatie en time deze eens een keer. Idealiter doe je dit eens voor een klein groepje, je weet namelijk nooit hoe stress je zal beïnvloeden. Op deze manier voorkom je dat je te snel of te langzaam spreekt en kun je eventuele zwakke punten in je presentatie opsporen. Dit zorgt er onder andere voor dat je presentatie duidelijk en samenhangend is.

thesis defense

DON’T: Geen vragen voorbereiden voor na het verdedigen van je thesis

Bijvragen worden zo goed als altijd gesteld tijdens je verdediging. Wees dus kritisch over je eigen onderzoek en bedenk mogelijke vragen of opmerkingen die de jury zou kunnen stellen. Op deze manier ben je optimaal voorbereid om je thesis te verdedigen zonder stress.

millennials are falling for stocks will it end in tears 770x462 1

 Zo verdedig je dus succesvol je thesis!

Er gaan veel doemscenario’s de ronde over de befaamde thesisverdediging. Als je het slim aanpakt, kan je een aantal valkuilen al gemakkelijk vermijden. We hopen je met deze tips al op een goede weg geholpen te hebben!

Nick & Nele thesis schrijvenNick en Nele begeleidde als doctoraatstudenten en onderzoekers verschillende Master- en Bachelorthesissen aan de Faculteit van Wetenschappen, Biomedische Wetenschappen, Bio-Ingenieurswetenschappen en als coaches bij Kunde ook voor Economie, Criminologie, Psychologie en Rechten.

Wil je graag verder geholpen worden met die thesis? Een gestroomlijnd verloop van inleiding schrijven tot de verdediging? Dan stomen we die thesis klaar met jou! Verstuur je aanvraag hier. We helpen jou graag op weg.

 

Meer tips & tricks?
Check deze dan zeker eens:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Open chat
1
💬 Kan ik je helpen?
Hey, kan ik je helpen met een vraag? 👍🏻