fbpx
BlogTips & TricksStuderen met faalangst? Jij kan dat!

Studeren met faalangst? Jij kan dat!

studeren met faalangst

Je kent het wel: je bent onderweg naar je examen, maar krijgt plots buikpijn en klamme handen van de zenuwen! Je wil eigenlijk terugdraaien want iets in jou zegt dat je het nog niet goed genoeg kent..

Ben je soms bang om fouten te maken? Of best wel vaak? Durf je soms niet te beginnen aan iets, uit schrik om het niet te kunnen? Je bent niet de enige. Faalangst is een veelvoorkomend fenomeen. Het goede nieuws is dat er verschillende manieren zijn die je kunnen helpen om met faalangst te werken. En meer vertrouwen te krijgen in jezelf!

Begrijp wat faalangst is:

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat faalangst precies inhoudt. Faalangst is een gevoel van angst en stress dat optreedt in situaties waarin je beoordeeld wordt of waarin je prestaties geëvalueerd worden. Je herkent het door negatieve gedachten, lichamelijke spanning en verminderd zelfvertrouwen.

Hoe ontstaat faalangst?

Faalangst is een stukje van jezelf. Het houdt verband met de verwachtingen die je legt naar jezelf. Hoe je je eigen kunnen inschat en hoe je kijkt naar het maken van fouten. Daarom verbindt perfectionisme en faalangst zich regelmatig met elkaar.  

omgaan met faalangst

“Faalangst is een stukje van jezelf waarmee je kan leren werken”

Vormen van faalangst

Er bestaat wel wat verwarring rond de vormen van faalangst. Zo ziet men uitstelgedrag vaak niet noodzakelijk als een onderdeel van faalangst maar eerder als een gebrek aan discipline of zelfs luiheid. Niets is minder waar. 

Er bestaan 2 vormen: passieve en actieve faalangst. 

Passieve faalangst in studeren gaat gepaard met alles uitstellen wat te maken heeft met studeren zelf: studenten verliezen zich helemaal in het maken van de perfecte planning, gaan extreem ordelijk hun kamer ordenen of vinden overal een toevlucht in dat niet met studeren heeft te maken. Vaak gaat dit ook gepaard met niet komen opdagen voor een examen of een toets, ondanks voorbereid te zijn.  Het gedacht achter passieve faalangst is geregeld “Waarom zou ik het proberen als het toch niet uitmaakt?”.

Actieve faalangst bij studeren is het omgekeerde van passieve faalangst: de student gaat volledig in overdrive: extreme aantallen uren beginnen studeren zonder ontspanning, blijven herhalen ondanks dat ze goed gememoriseerd hebben of erg moeizaam hoofd- van bijzaak onderscheiden. Deze studenten raken vervolgens volledig uitgebrand, zijn prikkelbaar en overspannen. 

kun je faalangst overwinnen

Hoe komaf maken met faalangst?

Vaak proberen studenten met faalangst van die angst ‘af te geraken’, maar van een stukje van jezelf geraak je zomaar niet van af. Daarom is het belangrijk te weten dat je best niet zoekt naar een oplossing om er komaf mee te maken, maar te leren omgaan met deze angst, ze te begrijpen en ze te leren kaderen. Hoe je dat doet? Een aantal ultieme tips:

1) Creëer een ondersteunende omgeving om faalangst te bespreken

Hé, ik heb faalangst, wat doe jij daar zoal mee?” Is natuurlijk niet de manier om dit boven te brengen. Zoek naar een ondersteunende omgeving waarin je je comfortabel voelt om over je faalangst te praten. Bespreek je zorgen met vrienden, familie of een vertrouwde mentor. Je kan bijvoorbeeld vragen hoe je vriend leert omgaan met fouten, of hoe de persoon vindt dat rust past binnen een deadline halen. Praten leert in perspectief zetten, inspiratie opdoen, je niet alleen voelen en verbinding maken met anderen. 

omgaan met faalangst

2) Focus je op perfectie?

Streef naar realistische doelen in plaats van perfectie. Faalangst ontstaat vaak door het stellen van onredelijk hoge verwachtingen. Probeer je dus niet te focussen op alles tot in de puntjes perfect te kennen, maar eerder op haalbare doelen. Better done than perfect.

3) Faalangst counteren met positieve affirmaties

Positieve affirmaties zijn krachtige zinnen die je tegen jezelf kunt zeggen om negatieve gedachten stiller te maken. Herhaal positieve uitspraken zoals “Ik kan deze uitdaging aan“, “Ik doe mijn best en dat is genoegom jezelf te versterken en je zelfvertrouwen te vergroten. Schrijf deze affirmaties op en plaats ze op plekken waar je regelmatig naar kijkt, zoals je bureau of spiegel.

faalangst

4) Neemt faalangst je leven over? Vraag om hulp!

Aarzel niet om hulp en ondersteuning te vragen wanneer je het nodig hebt. Faalangst kan een grote impact hebben op je welzijn en gezondheid. Praat met je bijlesgever, studiecoach of een psycholoog en leer omgaan met deze angsten. Zij kunnen je voorzien van waardevolle strategieën en technieken om je faalangst te kaderen en je (academische) succes te vergroten.

Waar kan je terecht?

Ons team van psychologen en studiecoaches staat klaar om jou te helpen en begeleiden bij het aanpakken van jouw faalangst. Leer de controle terug te krijgen over dat studieproces, leer terug succeservaringen op te doen en leer die luide negatieve stem terug zachter te zetten. Heb je vragen of nood aan tips? Contacteer ons dan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, we helpen jou graag verder. pedagogisch team Kunde

Meer tips & tricks?
Check deze dan zeker eens:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Open chat
1
💬 Kan ik je helpen?
Hey, kan ik je helpen met een vraag? 👍🏻