Thesis schrijven? De DO’s en DON’Ts van onze experten
Haa… Een thesis schrijven. Voor veel studenten is dat een uitdagende taak die voor heel wat spanning en obstakels kan zorgen. Hoe pak ik dat nu het best aan? Hoe weet ik of ik goed bezig ben? Wat moet ik zeker doen én wat doe ik beter niet? We laten onze experten Nele en Nick aan het woord over enkele belangrijke DO’s en DON’Ts!
DO: Plan je tijd effectief
Na vele thesissen begeleid te hebben, blijft de sleutel tot écht succes: een goede planning. Een thesis schrijven vergt veel tijd en inzet. Maak een realistische planning waarin je voldoende tijd voorziet voor onderzoek, schrijven en revisie. Stel deadlines voor jezelf en houd je eraan. Een goed doordacht tijdschema helpt je om overweldiging te voorkomen en zorgt voor een gestructureerde aanpak. Je begeleider heeft niet al te veel tijd, je promotor zeker niet. Voorzie voldoende tijd voor revisie, zodat je niet eindeloos moet wachten omdat je te laat was met het opsturen voor feedback.
“Een goed doordacht tijdschema helpt je om overweldiging te voorkomen” – Nele
DO: Vermijd vaagheid en onduidelijkheid in je thesis
Hoe schrijf ik een inleiding? Hoe schrijf ik een discussie? Hoe schrijf ik een goede tekst? Kortom: hoe schrijf ik een goede thesis? Vragen die we regelmatig krijgen. Start met een duidelijk plan wanneer je begint te schrijven aan een blok tekst. Wat ga je zeggen? Wat wil je vertellen? Academisch schrijven vereist een heldere en beknopte schrijfstijl, vaag en onduidelijk schrijven hoort dus niet bij een goede thesis schrijven. Vervolgens fine tune je de stijl van het onderdeel aan de manier waarop de faculteit het van jou vraagt. Er bestaan namelijk heel wat specifieke richtlijnen per vakgebied.
Vermijd dus vage of onduidelijke opbouw in je thesis. Zorg ervoor dat je argumenten en conclusies duidelijk zijn geformuleerd en goed worden ondersteund door betrouwbare bronnen en bewijsmateriaal. Vermijd statements die gebaseerd zijn op een mening, daar heeft namelijk niemand iets aan.
Vraag jezelf eerst af: Wat ga je zeggen? Wat wil je vertellen? Maak een duidelijk plan.
– Nick
DO: Raadpleeg betrouwbare bronnen voor een top masterproef
Een goede masterproef is gebaseerd op grondig onderzoek. Gebruik betrouwbare bronnen, zoals wetenschappelijke artikelen, boeken en peer-reviewed tijdschriften. Gebruik bibliotheken en online databases om relevante informatie te vinden en houd bij welke bronnen je hebt geraadpleegd voor je bibliografie. Wikipedia = no go. Je mag Wikipedia gebruiken, maar enkel om wat definities op te zoeken.
Daarnaast krijgen we ook regelmatig de vraag: “Hoeveel bronnen heb ik nodig?” Eerlijk? Je kan er niet genoeg hebben. Maar dat antwoord zocht je waarschijnlijk niet. Afhankelijk van je onderzoek en je vakgebied is er een vereist aantal bronnen, vraag dus aan je thesisbegeleider wat de verwachting is. Gemiddeld nemen we acht tot twaalf pagina’s (+/- 40 bronnen) voor je theoretisch kader aan te houden. Maar met veel theoretische begrippen in je hoofd- en deelvragen zit je eerder op twaalf pagina’s (60-80 bronnen). Is je onderzoek qua theorie wat eenvoudiger, dan kom je toe met 6 tot 8 pagina’s.
DON’T: Dé tip voor een goede thesis schrijven: vermijd wollig taalgebruik
“Niks waar ik zo’n hekel aan heb als aan taalgebruik en ingewikkeld jargon dat geschreven wordt, zonder te weten waar het eigenlijk over gaat. Waarom? Het breekt volledig je geloofwaardigheid af. Liever eenvoudige zinnen met minder dure woorden, maar wel correcte informatie.”
– Nick
Wil je een thesis dat pakkend en overtuigend overkomt? Dan schrijf je best zo helder en precies als mogelijk. Academisch schrijven vereist duidelijkheid. Weet je niet wat een bepaalde term betekent? Weet je niet goed hoe de theorie zit? Begrijp je de paper niet helemaal? Doe dan de moeite om deze terug te hernemen en écht te begrijpen wat er staat. Een goed eindwerk schrijven staat gelijk aan een goede kennis hebben over de inhoud.
Gebruik je die informatie toch en sla je die stap over: dan val je meteen door de mand. Vergeet niet dat je begeleiders doorwinterde vakexperten zijn. Ze kijken volledig door jouw wollig taalgebruik of onsamenhangende zinnen door.
DO: Neem de tijd voor revisie en proofreading van je thesis
Telkens moet ik studenten erop wijzen dat de lay-out niet uniform is, citaten fout staan vermeld, foute benamingen gegeven zijn aan figuren, enz. Ze onderschatten welke waarde een jurylid hieraan besteed. Zonde van de punten vind ik.
– Nele
Na het voltooien van je thesis is het essentieel om tijd te nemen voor grondige revisie en proofreading. Controleer de grammatica, spelling en zinsconstructies. Zorg ervoor dat alles een goed geheel vormt. Dat komt niet alleen nauwkeurig over, maar toont ook je inzet om van je masterproef een mooi werk te maken.
DON’T: Vermijd plagiaat
Last but not least: vermijd plagiaat. Plagiaat is een ernstige overtreding in de academische wereld. Bij een goede eindproef schrijven hoort een correcte en nauwkeurige citatie en alle gebruikte bronnen worden adequaat vermeld. Gebruik citatiestijlen zoals APA of MLA volgens de richtlijnen van je onderwijsinstelling.
TIP: wanneer je begint met schrijven, hou al je gebruikte bronnen overzichtelijk bij vanaf het begin. Er bestaan hiervoor verschillende tools zoals Mendeley, maar ook in Word kan je een bibliografie eenvoudig bijhouden.
Zo schrijf je dus een succesvolle masterproef!
Er gaan veel doemboodschappen de ronde over de befaamde thesis schrijven. Als je het slim aanpakt, kan je een aantal valkuilen al gemakkelijk vermijden. We hopen je met deze tips al op een goede weg geholpen te hebben!
Nick & Nele Nick en Nele begeleidde als doctoraatstudenten en onderzoekers verschillende Master- en Bachelorthesissen aan de Faculteit van Wetenschappen, Biomedische Wetenschappen, Bio-Ingenieurswetenschappen en als coaches bij Kunde ook voor Economie, Criminologie, Psychologie en Rechten.
Wil je graag verder geholpen worden met die thesis? Een gestroomlijnd verloop van inleiding schrijven tot de verdediging? Dan stomen we die thesis klaar met jou! Verstuur je aanvraag hier. We helpen jou graag op weg.