fbpx
BlogTips & TricksHoe slaap jouw studies verbetert – 3 inzichten

Hoe slaap jouw studies verbetert – 3 inzichten

slaap

Op 15 maart 2024 vierden we de internationale dag van de slaap. Slaap is iets dat op de dag van vandaag nog veel te sterk wordt onderschat. Te weinig slapen heeft gevolgen voor de weerstand, cognitieve vaardigheden en de mentale gezondheid.  Bij het studeren ligt dan ook vaak de focus op de studie-uren en methode, zo wordt slaap vaak vergeten. Dit in tegenstelling tot beweging en gezonde voeding waar we sneller de focus op gaan leggen. Recent onderzoek van de Ugent toont aan dat steeds meer jongeren te weinig slapen. Zo bouwen ze een slaapschuld op die ze proberen in te halen in het weekend en/of de vakantieperiode. Ondanks dat ze in deze periode meer slapen heeft dit inhaalmanoeuvre negatieve gevolgen voor de kwaliteit en het slaapritme. Een regelmatig en kwalitatief slaappatroon is daarom belangrijk.

Benieuwd naar hoe jij slaagt op je volgende examen door voldoende te slapen? Lees snel verder! 

1. Een nachtje ‘doordoen’ zonder slaap is niet altijd beter

 Dit is enerzijds omdat we veel minder uitgerust en geconcentreerd zijn, maar anderzijds ook omdat ons brein een lerend mechanisme is. En laten we eerlijk zijn, geen enkele student heeft ooit spijt gehad van tijdig te beginnen studeren, “een nachtje-door-doen” daarentegen…

Ons brein heeft rust nodig om niet alleen de dagelijkse prikkels te verwerken, maar ook  om de informatie die we die dag geleerd hebben te verwerken. Het blauw licht van een scherm tot vlak voor het slapen maakt het natuurlijk niet makkelijker. Hoe beter je slaapt, hoe beter de informatie zich ook vastzet in het langetermijngeheugen. Het is dan ook niet verbazend, dat uitgeruste studenten beter in staat zijn om informatie te begrijpen, te onthouden en toe te passen op het examen. 

Voordat je dat energiedrankje opendoet, denk toch nog maar eens twee keer na voor je jouw lichaam beperkt in zijn slaap! 

Title: Help your children cope with exam stress.

2. Voldoende slaap maakt ons creatieve masterminds

Tijdens de slaap gaat ons brein door verschillende fasen, waaronder de REM-slaap. In deze fase verwerken we creatieve processen in ons brein. Voor een zo goed mogelijke slaapkwaliteit slaap je dan ook best acht uur per nacht, maar dit hangt af van persoon tot persoon. Ook vergroot voldoende slaap de mogelijkheid om probleemoplossend te denken en ben je beter in staat nieuwe ideeën te ontwikkelen. Voldoende slapen is daarom de boodschap. 

Wie weet ben je wel de nieuwe Einstein en heb je dit niet eens door!

persoon met droombel en gloeilamp, plat icoon van creatief denken 6544856 Vectorkunst bij Vecteezy

3. Slaap vermindert stress en bevordert jouw mentale gezondheid

Stress is een veelvoorkomend probleem, slaap kan dit verlichten en zodoende  voor een betere score zorgen. Voldoende slaap is essentieel voor het reguleren van stresshormonen en het bevorderen van een gezonde emotionele balans. 

Slaap voldoende en je merkt direct dat je je al snel beter zal voelen, zeker in stressvolle periodes zoals de blok.

Mentale gezondheid - CrossFitMateriaal

 

Toch nog wat vragen over hoe je studyfit kan worden? Onze studiecoaching omvat niet alleen de plannings- en studiemethodieken, maar ook het behalen van doelen en de ontwikkeling van mentale veerkracht. 

stage

Wij zijn hier om jullie te ondersteunen op elk moment van dit opwindende avontuur. Heb je vragen, behoefte aan begeleiding of gewoon zin in een gesprek? Aarzel niet om contact op te nemen. Samen maken we van jouw stage een onvergetelijke ervaring.

Boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek via onze website

Veel succes!

Meer tips & tricks?
Check deze dan zeker eens:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Open chat
1
💬 Kan ik je helpen?
Hey, kan ik je helpen met een vraag? 👍🏻