Samenvatten werkt niet! – Ga aan de slag met deze 3 tips

Samenvatten, dat werkt niet! Althans dat wordt vaak gezegd. Dit komt doordat studenten vaak samenvattingen maken door stukken tekst letterlijk over te nemen uit de cursus of van de slides zonder echt na te denken over de inhoud. Het maken van de samenvatting wordt zo een doel op zich, in plaats van een middel om te leren. Je steekt er ontzettend veel tijd in, maar leert eigenlijk weinig bij. Je werkt passief en oppervlakkig en dat is jammer want precies die tijd kan je gebruiken om de leerstof écht te verwerken en beter te begrijpen. Wil jij ook leren samenvatten als een pro? Lees dan zeker deze blog, wij helpen je op weg met 3 concrete tips.
Verspreid je studiemomenten – Spaced Repetition
Wanneer je een samenvatting maakt, wordt daar soms te veel tijd in gestoken, waardoor er geen tijd meer overblijft om deze ook effectief te leren. Het is de inhoud die telt, niet de lay-out! Daarnaast val je al snel in de valkuil om je samenvatting daarna links te laten liggen of gewoon vluchtig door te lezen tot je denkt dat je de leerstof kent. Ook dat is geen goede aanpak, want je bent dan niet actief bezig met de inhoud, waardoor de leerstof niet blijft hangen in je langetermijngeheugen.
Wat werkt beter? Test jezelf actief na het maken van je samenvatting. Dit heet retrieval practice en helpt je om de leerstof écht op te slaan. Probeer regelmatig de leerstof te herhalen met flashcards of oefenvragen door deze hardop uit te leggen.
Daarnaast is het belangrijk om je leerstof te spreiden over meerdere dagen of weken, in plaats van alles in één keer te willen verwerken. Dit principe heet spaced repetition en zorgt ervoor dat je geheugen de informatie op het juiste moment opnieuw ophaalt.
Denk actief na over de inhoud – Elaborative Interrogation
Ga niet zomaar door je samenvatting heen, maar vraag jezelf actief af waarom iets klopt of hoe het binnen het grotere geheel past. Deze techniek, elaborative interrogation, helpt je om verbanden te leggen en logica te zien over verschillende hoofdstukken heen. In plaats van losse stukken leerstof op te slaan, bouw je een kennisnetwerk dat met elkaar verbonden is. Stel jezelf daarom tijdens het studeren vragen zoals:
-
- Waarom is dit zo?
- Hoe past dit binnen andere dingen die ik geleerd heb?
- Wat zou er gebeuren als dit niet klopt?

Combineer tekst met beeld – Dual Coding
Onze hersenen houden van visuele ondersteuning. Wanneer je tekst combineert met beelden, zoals schema’s of tekeningen, verwerk je de leerstof via meerdere kanalen en dat maakt het makkelijker om te onthouden. Dit heet dual coding.
Maak bijvoorbeeld:
-
- Schema’s of diagrammen om verbanden te tonen
- Mindmaps met kleuren en iconen
- Zelfgetekende figuren bij processen of definities
- Tijdslijnen of flowcharts voor chronologische of causale verbanden
Op zoek naar meer studietips?
Op onze blog en Instagram delen we wekelijks praktische tips die je écht vooruithelpen.
Lees onze andere blogs voor extra studiemethodes
Volg ons op Instagram voor wekelijkse studietips
