BlogTips & TricksConcentratie verhogen – 3 absolute tips om te slagen

Concentratie verhogen – 3 absolute tips om te slagen

Leren concentreren

Concentratie houden tijdens het studeren is zo moeilijk – het is een zin die we bij Kunde vaak horen van studenten.

En dat snappen we helemaal! Tijdens het studeren zijn er eindeloos veel afleidingen die je focus verstoren. Sociale media-apps staan te pingen, waardoor je snel naar je smartphone grijpt. Meer dan 6 op de 10 jongeren tussen de 18 en 24 jaar voelt zich zelfs te afhankelijk van hun GSM. Je bent dus zeker niet alleen! Het goede nieuws is: je kan deze focus trainen, net als elke andere vaardigheid. Met de juiste technieken kun je je concentratievermogen verbeteren. Focus draait om aandacht, motivatie en mentaal inzicht. Door regelmatig te oefenen, te reflecteren en afleidingen te verminderen, wordt geconcentreerd studeren een stuk makkelijker.

Je concentratie verhogen in 3 grondige stappen? Lees snel verder!

Verhoog je concentratie door een duidelijke studieplanning

Een goede planning maken is belangrijk om te leren concentreren. Door je studietijd slim te verdelen en duidelijke doelen per week te stellen, voorkom je last-minute stress. Zo kan je je beter focussen op wat echt belangrijk is. Begin met een overzicht van al je deadlines en examens. Zo weet je precies wat er op je afkomt. Vind je het moeilijk om een realistische planning te maken? Dan raden we je sterk aan om een SWOT-analyse op te stellen van jezelf. Kijk naar je sterktes, zwaktes, opportuniteiten en bedreigingen. Hierbij kijk je naar wie jij bent als persoon tijdens het studeren. Enkele vragen die je jezelf kan stellen zijn: 

Op welk tijdstip tijdens de dag kan ik mij het beste focussen?

    • Waar kan ik mijn focus het best bewaren?
    • Door welke factoren ben ik het meest afgeleid? 
    • Hoe kan ik afleiding het best vermijden?

Belangrijk hierbij is dat je je SWOT-analyse eerlijk opstelt, alleen zo kan je tot een goede studieplanning komen! Op basis van deze analyse bepaal je de prioriteiten per vak en stel je een studieplanning op maat samen. Houd daarbij goed rekening met je deadlines, dan weet je welke tijd je ter beschikking hebt om het vak/taak te verwerken. 

Hoe concentratie verhogen

 “work with you brain, not against it” – studiecoach Isabel

Verhoog je concentratie door een studietechniek  -en methode die écht werkt

Nadat je je deadlines in kaart hebt gebracht, is het belangrijk om focusblokken in te plannen voor studie of werk. Tijdens deze focusmomenten richt je je alleen op je deadlines, zonder afleidingen of andere taken. 

Probeer je brein voor te bereiden op het komende focusblok. Kom je bijvoorbeeld net uit de les? Ontspan dan even zonder op je gsm te kijken, zodat je echt tot rust komt. Heb je nog een belangrijk bericht te sturen of telefoontje te doen? Doe dit vóór het focusblok, zodat het geen ruimte in je hoofd blijft innemen.

Met de duidelijke studiedoelen die je hebt opgesteld, weet je precies wat je in je focusblok moet doen. Heb je moeite met hoofd -en bijzaak te onderscheiden? Dan raden we je zeker aan onze blog rond strategische studiemethodes te lezen. Tijdens het studeren is de kans om je focus te verliezen groter dan tijdens het werken aan deadlines. Passief lezen of notities doorbladeren is vaak niet voldoende om de leerstof echt te beheersen. Voorkom deze valkuil en kies voor actieve leermethoden, zoals samenvattingen schrijven, flashcards maken of jezelf testen met quizzen. Deze technieken helpen je de stof beter te verwerken en te onthouden. Door jezelf vragen te stellen over de leerstof, ontdek je sneller welke onderwerpen extra aandacht nodig hebben, en kom je sneller in een mentale flow, waardoor je focus sterk blijft.

Beter leren concentreren

Verhoog je concentratie door te reflecteren

Een betere concentratie krijgen gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het is een leerproces en het is volkomen normaal dat dit tijd nodig heeft en dat dit in het begin erg moeilijk kan zijn. Daarom is het belangrijk om regelmatig een evaluatiemoment in te plannen, bijvoorbeeld om de twee weken of eenmaal per maand—afhankelijk van wat jij nodig hebt. Dit moment is belangrijk om even stil te staan bij je voortgang en eventuele valkuilen.

Je kunt je eerdere SWOT-analyse bekijken en deze opnieuw invullen. Zo krijg je een duidelijk overzicht van waar je bent gegroeid en welke gebieden nog verbetering kunnen gebruiken. Door jezelf deze vragen te stellen, kun je je studiemethode blijvend aanpassen tot je een aanpak hebt gevonden die voor jou werkt!

Beter leren concentreren 

Benieuwd naar nog meer boeiende studietips? Bezoek dan zeker onze sociale media voor meer tips!

Je slaagkansen verhogen met professionele begeleiding, een sterke opvolging en heldere feedback. Daar staat Kunde voor.
Nele Goddefroy
Nele Goddefroy
Oprichtster Kunde

Verstuur je aanvraag

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Open chat
1
💬 Kan ik je helpen?
Hey, kan ik je helpen met een vraag? 👍🏻