Hoe bereid je een succesvolle thesis verdediging voor?
Gefeliciteerd, je hebt de laatste loodjes van je thesis geschreven! Nu staat de volgende uitdaging voor de deur: de voorbereiding van je thesis verdediging. Brrrr… Hoe pak je dat aan? Het is begrijpelijk dat je je misschien een beetje nerveus voelt, of dat je die presentatie gewoonweg heel goed wilt doen.
In deze blogpost delen we waardevolle tips om een succesvolle thesis verdediging voor te bereiden. We willen je helpen om zelfverzekerd je verdediging tegemoet te gaan.
Ken je thesis door en door
Om je thesisverdediging voor de universiteit of hogeschool goed voor te bereiden, is het essentieel dat je je thesis grondig kent. Bestudeer je thesis opnieuw en identificeer de belangrijkste punten en argumenten. Zorg ervoor dat je een diepgaand begrip hebt van je onderzoek en de resultaten die je hebt behaald. Dit zal je helpen om zelfverzekerd te spreken en eventuele vragen te beantwoorden.
Schreef je je thesis in het engels? Zie dan dat je de thesis verdediging in engels oefent en focust op de moeilijk uitspreekbare woorden. Niemand wilt voor schut staan natuurlijk.
“Een grondig begrip van je eigen onderzoek is essentieel voor een succesvolle thesisverdediging.”
Tijdens je verdediging: vertel een verhaal
Je thesis moet een duidelijke verhaallijn hebben: Hoe ben je aan het onderzoek gestart? Wat is de urgentie? Wat is de relevantie? Welke tools heb je gebruikt om je onderzoeksvraag te beantwoorden? Wat waren de belangrijkste conclusies? Hoe draagt de conclusie bij tot verder toekomstig onderzoek? Je verhaal moet logisch te volgen zijn. Onthoud dat je jury niet dagelijks met het onderzoek bezig is, dus jouw verhaal moet afgestemd zijn op hun kennis en achtergrond.
Oefen je presentatie
Oefening baart kunst. Door je presentatie meerdere keren te oefenen, vergroot je je zelfvertrouwen. Een goede presentatie is cruciaal tijdens je thesisverdediging. Oefen je presentatie meerdere keren voor vrienden, familie of medestudenten. Let op je houding, stemgebruik en lichaamstaal. Probeer rustig en duidelijk te spreken en maak oogcontact met je publiek. Hierdoor kom je zelfverzekerd over en kun je je boodschap effectief overbrengen. Laat hen ook vragen stellen. Je zou verschieten tot hoeveel extra inzicht je komt door hen vragen te laten stellen.
Tip: Gebruik een balpen ZONDER klikdop om in je hand te houden, om te vermijden dat je te veel met je handen beweegt.
Wist je dat je zelf vragen kan voorbereiden?
Probeer mogelijke vragen te bedenken die je tijdens de verdediging kunt verwachten. Denk na over hoe je deze vragen zou beantwoorden en bereid je antwoorden voor. Dit zal je helpen om je gedachten te ordenen en om tijdens de verdediging zelfverzekerd te reageren. Vergeet niet dat het prima is om toe te geven als je iets niet weet. Toegeven dat je het niet weet is vele malen beter dan foute uitleg geven.
Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen
“Voortdurend leren en op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen is een teken van professionele groei.”
– Prof. Emma Thompson
Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van recente ontwikkelingen binnen je vakgebied. Lees relevante artikelen, volg experts op sociale media en wees op de hoogte van lopende discussies. Dit toont aan dat je geïnteresseerd bent en je voortdurend blijft ontwikkelen als onderzoeker.
Verbeter je presentatie skills
Om je presentatie skills verder te verbeteren, kun je gebruik maken van handige filmpjes. Er zijn verschillende YouTube-video’s en tutorials beschikbaar die je hiermee kunnen. Hier zijn een paar relevante links naar handige filmpjes:
The public speaking lesson you never had | DK . | TEDxNelson
Rond je presentatie af met een bedanking
Bedank op het einde je promoter, co-promoter, de universiteit/hogeschool, het labo, … Iedereen van de onderzoeksunit die jou geholpen heeft met het finaliseren van je thesis, verdient op het einde van je presentatie een korte bedanking. Zij hebben namelijk jou de kans gegeven om je thesis te kunnen doen.
In een notendop
Het voorbereiden van je thesisverdediging vraagt om grondige kennis van je thesis, goede presentatievaardigheden en zelfvertrouwen. Met de juiste voorbereiding en oefening kun je zelfverzekerd je verdediging tegemoet gaan.
Veel succes met je thesisverdediging!
Nele
Wil jij beter worden in je presentatie skills, zelfverzekerder spreken voor een grotere groep of gewoonweg zelfverzekerder worden in je kennis over je thesis? Heb je nood aan bijles voor je thesis‑scriptiebegeleiding? Dan ben je bij ons op de juiste plek. Onze studiecoaching reikt tot elk punt waarbij jij geholpen wilt worden.
Bekijk ons aanbod op onze website en verstuur je aanvraag hier.
Let’s do this together!